AUTÓ forgalomba helyezése

autó forgalomba helyezése

VÁLASSZON, MELYIK ÉRDEKLI

Vámeljárás

vámeljárás

Miután már kiválasztotta azt a külföldi járművet, amelyet meg kíván vásárolni és esetleg már az adásvételi szerződés megkötése is megtörtént, az alábbi folyamat során kerül sor a jármű magyarországi forgalomba helyezésére.

Abban az esetben, ha a gépjármű felkutatása, állapotfelmérése, megvásárlása és hazaszállítása kapcsán is szüksége van segítségre, ajánljuk Önnek a HÁZTÓL HÁZIG SZOLGÁLTATÁSUNKAT, amelyről ITT olvashat >>

A külföldről behozott autók forgalomba helyezéséhez a műszaki vizsga érvényességétől függően szükség van egy műszaki szemlére vagy sok esetben egy műszaki vizsgára is. 

A forgalomba helyezéshez szükséges teljes ügyintézés alatt értjük a műszaki vizsgáztatást, a regisztrációs adó ügyintézést, a honosítást, biztosítás kötést, valamint a teljes okmányirodai ügyintézést.

Több hetes időpontok, sorbaállás, egész napos várakozás és felesleges idegeskedés helyett válasszon minket! Amennyiben nincs TÜV vizsga az autón, úgy levizsgáztatjuk (amennyiben vizsgára alkalmas műszaki állapotban van a gépjármű) és átvállaljuk Ön helyett az okmányirodai és egyéb ügyintézést.

A forgalomba helyezés az esetek 95%-ban EGY NAP ALATT megvan, névre írva, magyar okmányokkal, friss 2 éves műszaki vizsgával és magyar forgalmi rendszámmal. Az Ön részéről a velünk töltött idő (papírok átvétele, egyeztetés, szükséges dokumentumok kitöltése az ügyintézéshez) mindössze 15 percet vesz igénybe.

A vámeljárás keretén belül a külföldről származó használt autókra vámot és áfát kell fizetni abban az esetben, ha azok nem az EU valamely tagországából származnak, tehát Svájcból vagy az Egyesült Királyságból származó gépjárműveket a határon vámkezeltetni szükséges. A vám és az ÁFA mértéke jelenleg 10 és 27%. A közterhek alapjául az autó vételára, valamint valós értéke szolgál.

NKH vizsga (KPM VIZSGA)

autó NKH vizsga műszaki vizsga

A magyarországi forgalomba helyezés ténylegesen az NKH vizsgával veszi kezdetét, a magyar rendszám kiadásához a közlekedési hatóság (jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium látja el ezeket a feladatokat) által kiadott típusbizonyítvány szükséges, ennek kiadása érdekében, pedig vizsgálni szükséges, hogy a jármű megfelel-e a törvényben meghatározott műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi feltételeknek.

Az NKH vizsga során az autót minden esetben megvizsgálják, így azt a vizsgát megelőzően már Magyarországra, majd az NKH vizsgaállomásra kell szállítani.

Forgalomba helyezési eljárás

Ha az autó nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával vagy a műszaki- és környezetvédelmi megfelelősége nem igazolható (nem rendelkezik típusbizonyítvánnyal) vagy nem az EGT tagországaiból vagy Svájcból származó autó esetén, egyedi forgalomba helyezési eljárás lefolytatására van szükség.

Magyarországi forgalomba helyezéshez szükséges szemlét és műszaki vizsgáztatást kizárólag az NKH vizsgaállomásai végzik.

A NKH vizsgaállomásokról ITT tájékozódhat >>

Származásellenőrzési és eredetiség vizsgálat

A származás ellenőrzésre akkor van szükség, ha az autó az Európai Unión kívüli országból származik vagy ha az Unión belülről származó gépjármű külföldi forgalmi engedélye nem áll rendelkezésre. Az eredetiségvizsgálat akkor kezdeményezhető, ha a származásellenőrzés megtörtént.

Egy 2018. január 1-jén életbe lépett jogszabálymódosítás értelmében eredetiség vizsgálatot minden külföldről származó (EU-s országok is) gépjármű esetében meg kell csináltatni. Az eljárás menete nem különbözik a magyarországi rendszámmal már rendelkező autók esetében alkalmazottaktól.

Regisztrációs adó megfizetése

regisztrációs adó

Magyarországon regisztrációs adót kell fizetni a külföldről származó gépjárművek hazai forgalomba helyezése esetén. Az adót annak kell megfizetni, aki az adásvételi szerződésben új tulajdonosként, tehát vevőként szerepel. A tulajdonos maga kell kezdeményezze az eljárást a NAVnál és számítani kell arra, hogy az eljárás időigényes. Amennyiben igénybe szeretné venni hivatali ügyintézési szolgáltatásunkat, úgy, erről ITT tájékozódhat >>

A regisztrációs adó költsége az alábbiaktól függ: 

  • a motor típusától (benzin, dízel, hibrid, elektromos), 
  • a motor méretét (cm3), 
  • az első forgalomba helyezés dátumától és 
  • a környezetvédelmi besorolástól.

Regisztrációs adót kell fizetni saját tulajdon külföldről való hazahozalatalakor illetve minden olyan gépjármű esetében ami még nem volt magyarországi forgalomban regisztrálva.

Ha az autó származási helye az Európai Unión kívül van, akkor regisztrációs adót (10%), vámot és áfát (27%) is fizetni kell forgalomba helyezéskor. Illetve, ha a külföldről behozott autó újnak számít ( 6 hónapos vagy nem tett meg 6000 km-t ), akkor áfa vonzata is van a forgalomba helyezésnek.

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése

Mielőtt az autó forgalomba helyezése megtörténik, tehát az okmányirodai ügyintézést megelőzően meg kell kötni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást is, a biztosítás nélkül nem vehető magyar nyilvántartásba közúti jármű. Amennyiben szeretné a biztosítást a lehető leggyorsabban megkötni, úgy ennek ügyintézését is átvállaljuk, erről ITT tájékozódhat >>

Okmányirodai ügyintézés

okmányirodai ügyintézés

A gépjárművek forgalomba helyezését a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalának szervezeti egységeként működő okmányirodák végzik. Az előírt adó, illetékek és díjak megfizetése után végül itt kapjuk meg a magyar rendszámtáblát, forgalmi engedélyt, és gépkocsik, vontatók esetében a regisztrációs matricát. A jármű törzskönyvének legyártására csak később kerül sor. 

Hivatalos ügyek intézését levesszük a válláról, ismerje meg szolgáltatásinkat >>