Az autó honosítása: hogyan válhat külföldi autónk hazai járművé?

Ma már természetes számunkra, hogy az EU országain belül egyszerűen, és könnyen utazhatunk át a határokon, szabadon és gyorsan. Megtehetjük, hogy beülünk szeretett autónkba, kezünk közé ragadjuk jól ismert kormánykerekünket, becsatoljuk az övet, talpunkkal megtaláljuk a gázpedált, és kedvünk szerint átvágunk az aszfaltozott utak sorain, mit sem törődve a határokkal. Autónk segítségével így megélhetjük szabadságunkat

A legtöbben mégis, már szembesültünk azzal a helyzettel, mikor külföldre utazik el az ember, rendelkeznie kell útlevéllel. Sőt amennyiben külföldön szeretne dolgozni az illető, estleg ott élni úgy gyakran megeshet, hogy vízumra is szüksége van. Nos, az autóinknál is hasonló a helyzet.  Egy vízum kiállítási eljárás során, az adott ország nagykövetségére vagy konzulátusára van szükségünk, ahol lebonyolíthatjuk, a több fázison átívelő, gyakran hosszadalmas, esteleg költséges eljárásokat. Szerencsére az autónk honosításával könnyebb dolgunk van, főleg, ha szakemberek segítségére bízzuk magunkat.

Amennyiben külföldön vásárolt, onnan behozott gépjárművet mindennapi szinten szeretnénk Magyarországon használni, szükségessé válik az autót is honosítanunk.

Az autó honosítási folyamat során a külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművet felveszik a magyar nyilvántartásba, bejegyzik és regisztrálják a hatóságok, és végül az autó megkapja a magyar rendszámát is, amivel végre nem csak lábunk, hanem kedvelt autónk négy kereke alá is vehetjük a jól ismert hazai aszfaltot.

Termesztésen ahhoz, hogy sikeresen megtörténjen autónk honosítása, több dologra is oda kell figyelnünk. Először is rendelkezi kell az autó eredeti okmányaival, teljesíteni kell a vámhatósági eljárások kritériumait, végül műszaki vizsgát is tenni kell.  A honosítás során többek között ellenőrzik a jármű származását, az adókat és az illetékeket, valamint ellenőrzik a jármű műszaki állapotát, és a járműnek az európai uniós szabályoknak is meg kell felelnie. Ha az autó megfelel minden előírásnak, akkor a hatóságok végül kiállítják a magyarországi forgalmi engedélyt és a rendszámtáblát.

Amire mindenképpen szükség van egy sikeres autó honsításhoz:

 • Személyi igazolvány, lakcímkártya
 • Törzskönyv
 • Forgalmi engedély
 • Adószám, vagy adó azonosító jel
 • Adás-vételi szerződés (kétnyelvű)
 • Igazolás, arról, hogy nincs adótartozás (NAV honlapján KOMA nyomtatvány benyújtásával igényelhető)
 • Megbízott esetén a szükséges meghatalmazások
 • Vámazonosító szám (NAV-tól díjmentesen lehet igényelni)
 • COC bizonylat (főleg tengerentúli járműveknél)
 • Kereskedők esetén, kereskedői nyilatkozat
 • Kötelező biztosítás, a folyamat végén

Az út a kormányhivatalban kezdődik, ahol a felsorolt érvényes dokumentumokkal és a felmerülő költségek rendezésével kezdhetjük meg az autó honosítási folyamatot. A forgalomba helyezés kötelező lépése, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzi a dokumentumokat és magát az autónkat is, ezek mellett még várhat ránk egy műszaki vizsga. A kiadások eseteként változhatnak, attól függően, hogy milyen járműről van szó.

Előforduló kiadások: Eredet vizsga díja (20.000Ft), regisztrációs adó, vagyonszerzési illeték, kilowatt alapján, rendszámtábla (8.500Ft), műszaki vizsga, kötelező biztosítás.

Az autó honosítási folyamatát magánszemélyként is el lehet végezni, ugyanakkor ebben az estben ez időigényesebb, stresszesebb folyamattá válhat, estleg elveszhetünk a bürokrácia felhalmozott papírkötegeinek súlya alatt, az időpontok és a sorbaállás nem túl kellemes rekreációs élményeiben. 

Ezért lehet érdemes felkeresni olyan szakértőket, mint mi, akiknek fő profilja az autó honosítása, forgalomba helyezése, annak folyamatának lebonyolítása.  Ahol az esetek 95%-ban 1 nap alatt rendszám kerül kedvelt autójára. Egy jó szakember, egy jó szakszolgálat, spóroljon időt az embernek, végezzen pontos szakszerű munkát, és legyen megfizethető. Ezeknek a kritériumuknak próbálunk megfelelni.