Woman charging electric car

Elektromos és hibrid autók honosítási folyamata

Amikor egy külföldről behozott autót, Magyarországon mindennapi használatra szánunk, a járművet honosítani kell, majd itthon is fogalomba kell helyezni. A honosítás során, a szakemberek többek között ellenőrzik a jármű származását, az adókat és az illetékeket. Szükség lehet a Nemzeti Közlekedési Hatóság által felügyelt műszaki állapotot felmérő vizsgára is (KPM). Ezeken felül a járműnek az európai uniós szabályoknak is meg kell felelnie.

Ha az autó megfelel minden előírásnak, akkor a hatóságok végül kiállítják a magyarországi forgalmi engedélyt és a rendszámtáblát.

Az elektromos autók honosításakor hasonló a helyzet. Ebben az esetben is szükségünk van a megfelelő dokumentumokra, illetve autónknak ugyanazokon a procedúrákon át kell mennie. Ami viszont fontos eltérés, hogy az elektromos autók honosításánál szükség lehet egy értintésvédelmi vizsgálatra.

Az elektromos autókra bizonyos kedvezmények is vonatkoznak, amik a honosítási folyamat költségein faraghatnak számunkra.

Mi az értintésvédelmi vizsgálat, hol lehet megcsináltatni, és mennyibe kerül?

A villamos meghajtással működő jármű forgalomba helyezéséhez a műszaki vizsgálat során a hatóság kérhet érintésvédelmi jegyzőkönyvet. Azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság állomásain nem feltétlenül van lehetőség a vizsgálatot lefojtani. (Az NKH emberei magát a kész jegyzőkönyvet nézik meg.)

A vizsgálatot csak az arra jogosult szakember végezheti el, és adhat róla tanúsítványt, tehát nem árt megbizonyosodnunk, hogy a szervíz, amit kiválasztunk rendelkezik-e a szükséges bizonyítványokkal.

A vizsgálat során tulajdonképpen a jármű töltő és csatlakozó kábeleinek az ellenőrzése történik, ami az estleges áramütéses balesetek megelőzése érdekében fontos, azonban a vizsgálat nem terjed ki az elektromos hajtás felülvizsgálatára.

Az érintésvizsgálat során a szakemberek szemrevételezéssel meggyőződnek a kábelek, alkatrészek kifogástalan, sérülésmentes állapotáról, majd egy műszeres méréssel történik a töltőállomás állapotfelmérése.

Az ára egy-egy vizsgának változó lehet, attól függően, hogy hol végeztetjük el. Ellentétben a honosítási folyamatban felmerülő egyéb költségekben, (Például: Átírás), ahol törvényileg szabályozott árak vannak, az érintésvédelmi vizsga ára nincs ilyen formában szabályozva. Általánosságban elmondható, hogy az árak: 15 ezer forintnál kezdődnek és egyéb költségekkel együtt akár 20 ezer forint felé is mehetnek.

Elektromos és hibrid járművekre vonatkozó kedvezmények:

Vagyonszerzési illetékmentesség (Átírás): Ez az összeg alapjáraton a Kilowatt és évjárat alapján járművekként változhat, azonban elektromos autó esetén díjmentes, tehát 0 FT.

Regisztrációs adó: Az érvényes jogszabályok alapján a környezetkímélő kategóriába sorolt járművek (elektromos, hibrid autók) mentesülnek a regisztrációs adó fizetése alól. A regisztrációs adó eljárást ettől függetlenül le kell folyatni, a kivetett adó mértéke 0 FT lesz.

A nem Európai Uniós államból behozott, járműveknél a Vám-ot és ÁFÁT az elektromos autóknál ugyanúgy ki kell fizetni.

Összegzés: Elektromos vagy hibrid autó honosítása nagyrészt megjegyzik az egyéb járművekével. A honosítási eljárással járó néhány költséget megspórolhatunk. Azonban szükséges lehet az érintésvédelmi vizsgálatot megcsináltatunk.