Tudnivalók a rendszámokról

új rendszám
forrás: index.hu

tudnivalók az új rendszámokról

2022. júliusától megszűntek a régi, 3 betű + 3 szám (pl. ABC-123) kombinációs normál rendszámok, helyettük már a 2×2 betű és 3 szám kiosztást (pl. AA BB-123) kapjuk. 

RENDSZÁMOK MÚLTJA

1990-től használjuk a 3 betű + 3 szám (ABC-123) kombinációjából álló rendszámokat, amelyek mellé akkor a piros-fehér-zöld nemzeti színek kerültek fel, majd helyette a 2004-es EU-csatlakozással a nemzeti színeket az EU logója váltotta fel. A változást az indokolta, hogy elfogytak az eddigi rendszámok és a forgalomból kivont autók nyilvántartásbeli azonosítója továbbra is a rendszám maradt, így ezeket a korábban kiadott rendszámokat nem lehetett ismét kiosztani.

RENDSZÁMOK változásának oka

A változást az indokolta, hogy elfogytak az eddigi rendszámok és a forgalomból kivont autók nyilvántartásbeli azonosítója továbbra is a rendszám maradt, így ezeket a korábban kiadott rendszámokat nem lehetett ismét kiosztani.

RENDSZÁMOK ÚJ MEGJELENÉSE

új rendszámok_egyedi jelzések
forrás: autopályamatrica.hu

Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat -, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A rendszámtáblákon új elemként jelent meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel. A már futó autókon nem kell cserélni a rendszámtáblákat (de lehet, ha valaki szeretné lecserélni, ennek díja 8500 Ft). Az útjainkra kerülő új és használtan importált autók július óta már mindenképp az új formátumú rendszántáblát kapják.

EGYEDI RENDSZÁMOK

új egyedi rendszám
forrás: vezess.hu

Egyedi rendszámot továbbra is lehet igényelni a hagyományos kiosztású, azaz 2×2 betűt és 3 számot (AA BB-123) pl. (PE TI – 123) tartalmazó (egyedileg kiválasztott) táblák ára 112.450 forint, míg az egyedi kiosztású, 5-6 betűből és 2 vagy 1 számból álló kombinációkért (pl. ILOVE-11) 435.000 forint fizetendő. Jó hír, hogy ha lecseréljük az autót, akkor ezek a rendszámok átvihetők másik járműre.

IDEIGLENES RENDSZÁMOK

új ideiglenes rendszám
forrás: portfolio.hu

Korábban az ideiglenes rendszámtábla a betűjelből és számjegyből álló kombinációkon kívül a nemzeti színeket és H jelzést tartalmazta, 2022 júliusától már az ideiglenes rendszám is “uniós”, tehát már nem a betűjelből és számjegyből álló kombinációt, a nemzeti színeket és H jelzést tartalmazza.

Megszűnt a korábbi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelek alkalmazása, helyettük egységesen „I” betűjelűeket adnak már ki. A többi új rendszámhoz mérten nagyobb karakterekkel 2 betűt és 2 számot (pl. I-12AA-22/kiadás éve/), középen ugyanúgy megvan a címer, jobb szélére pedig sárga, de nem a széléig kifutó mezőbe került az ideiglenes rendszám kiadásának éve, fontos, hogy a rendszám végén a 22 kiadás évét jelző szám is a rendszám része.

EGYEDI JELZÉSEK

Megmaradt a taxik sárga és a környezetkímélő autók zöld hátteres rendszám-megkülönböztetése is, ugyanakkor az alábbi egyedi jelzésekkel találkozhatunk még az utakon:

TX – Taxik
HA – Magyar Honvédség
RA – Rendőrség
MA – Országos Mentőszolgálat
NA – Nemzeti Adó- és Vámhivatal
BA – büntetés-végrehajtási szervezet
I – Ideiglenes rendszám (a korábbi P, SP, M, Z, E helyett egységesen I)
OT – Muzeális járművek
CD – Diplomata autók

Források: autopalyamatrica.hu; autonavigátor.hu; Technológiai és Ipari Minisztérium, portfolio.hu, vezess.hu