Tudnivalók az új magyar rendszámokról

új rendszámok_egyedi jelzések
forrás: autopályamatrica.hu

2022. júliusától megszűntek a régi, 3 betű + 3 szám (ABC-123) kombinációs normál rendszámok helyettük már a 2×2 betű és 3 szám kiosztást (AA BB-123) kapjuk.

RENDSZÁMOK MÚLTJA 

1990-től használjuk a 3 betű + 3 szám (ABC-123) kombinációjából álló rendszámokat, amelyek mellé akkor a piros-fehér-zöld nemzeti színek kerültek fel, majd helyette a 2004-es EU-csatlakozással a nemzeti színeket az EU logója váltotta fel. 

RENDSZÁMOK VÁLTOZÁSÁNAK OKA 

A változást az indokolta, hogy elfogytak az eddigi rendszámok és a forgalomból kivont autók nyilvántartásbeli azonosítója továbbra is a rendszám maradt, így ezeket a korábban kiadott rendszámokat nem lehetett ismét kiosztani.

új rendszám2
forrás: index.hu

RENDSZÁMOK ÚJ MEGJELENÉSE

Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat – és újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A rendszámtáblákon új elemként jelent meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel. A már futó autókon nem kell cserélni a rendszámtáblákat (de lehet, ha valaki szeretné ennek díja 8500 Ft-ért). Az útjainkra kerülő új és használtan importált autók július óta már mindenképp az új formátumú rendszántáblát kapják.

új egyedi rendszám
forrás: vezess.hu

EGYEDI RENDSZÁMOK

Egyedi rendszámot továbbra is lehet igényelni a hagyományos kiosztású, azaz 2×2 betűt és 3 számot (AA BB-123) pl. (PE TI – 123) tartalmazó (egyedileg kiválasztott) táblák ára 112.450 forint, míg az egyedi kiosztású, 5-6 betűből és 2 vagy 1 számból álló kombinációkért (pl. ILOVE-11) 435.000 forint fizetendő. Jó hír, hogy ha lecseréljük az autót, akkor ezek a rendszámok átvihetők másik járműre.

új ideiglenes rendszám
forrás: portfolio.hu

IDEIGLENES RENDSZÁMOK

Korábban az ideiglenes rendszámtábla a betűjelből és számjegyből álló kombinációkon kívül a nemzeti színeket és H jelzést tartalmazta, 2022 júliusától már az ideiglenes rendszám is “uniós”, tehát már nem a betűjelből és számjegyből álló kombinációt, a nemzeti színeket és H jelzést tartalmazza.

Megszűnt a korábbi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelek alkalmazása, helyettük egységesen „I” betűjelűeket adnak már ki. A többi új rendszámhoz mérten nagyobb karakterekkel 2 betűt és 2 számot (pl. I-12AA-22/kiadás éve/), középen ugyanúgy megvan a címer, jobb szélére pedig sárga, de nem a széléig kifutó mezőbe került az ideiglenes rendszám kiadásának éve, fontos, hogy a rendszám végén a 22 kiadás évét jelző szám is a rendszám része.

új rendszámok
forrás: autopályamatrica.hu

Egyedi jelzések 

Megmaradt a taxik sárga és a környezetkímélő autók zöld hátteres rendszám-megkülönböztetése is, ugyanakkor az alábbi egyedi jelzésekkel találkozhatunk még az utakon:

TX – Taxik
HA – Magyar Honvédség
RA – Rendőrség
MA – Országos Mentőszolgálat
NA – Nemzeti Adó- és Vámhivatal
BA – büntetés-végrehajtási szervezet
I – Ideiglenes rendszám (a korábbi P, SP, M, Z, E helyett egységesen I)
OT – Muzeális járművek
CD – Diplomata autók

Források: autopalyamatrica.hu; autonavigátor.hu; Technológiai és Ipari Minisztérium, portfolio.hu, vezess.hu