Close up detail of restored classic American car.

Veterán, oldtimer autók honosítása, út az OT rendszámig.

Jó az öreg a háznál, de még inkább a sztrádákon, négy kerékkel, gyönyörűen durrogó motorral, a lábunk alatt a gázpedállal. A veterán, vagy oldtimer autók nemcsupán gépek: elsődlegesen közlekedési eszközként funkcionáló használati tárgyak. Valami megfoghatatlan dolog révén többet jelentenek számunkra. A klasszikus forma, az egyedi stílus, az utánozhatatlan vezetési élmény, a hangok, az illatok, az igazi történelem mögöttük, bennük. Ez mind a részük, és még ezekkel a jellemzőkkel sem lehet leírni a komplett élményt, amikor a vezető ülésben a kormánykereket megragadva utazik együtt ember és gép. Egyfajta szerelem ez, egy sokaknak furcsa, talán érthetetlen, másoknak mégis kézenfekvő és örök. Beülni egy 69-es Ford Munstángba és körbe autózni a hazai aszfaltokon. A Magyar Autóklub által szervezett veterán autóstalálkozóra a valaha készült egyik legszebb járgánnyal, a saját Jaguar Roadsterünkel elutazni. Egy 1988-ban gyártott M6-os BMW bivalyerős cápával úgy szelni át az aszfaltot, mint ahogy maga a ragadozó a végtelen óceánokat. Bármelyik oldtimer-ért is rajongunk, egy biztos, ők az utakra valók, nem csupán a garázsunk mélyére.

Külföldről, az EU-ból vagy a tengerentúlról behozott veteránt honosítanánk, forgalomba helyeznénk, vagy csak szeretnénk OT rendszámot kapni a muzeális értékekkel bíró négykerekűnkre? Nézzük mik azok a dolgok, amikkel jó, ha tisztába vagyunk.

Kortalan, de harmincat már betöltötte:

Ahhoz, hogy a OT rendszámot kapjon a jármű, harminc évnél régebben gyártottnak kell lennie. Fontos, hogy Magyarországon nem az első forgalomba helyezés, hanem a valós gyártási év a mérvadó.

Út az OT rendszámhoz:  

Ki kell töltetni a megfelelő nyilatkozatot a jármű muzeális jellegének üzemeltetés szándékáról és hozzájárulást adni a jármű regisztrációja keretében történő tulajdonosi adatok kezeléséhez. Szükség van forgalmi engedélyre, de ha még nincs, mondjuk egy külföldről behozott, honosításra váró jármű esetében, akkor az adásvételi szerződésre. Vám okmányra, amelyen a jármű alvázszáma fel van tüntetve, valamint a tulajdonjogot vagy a jármű származását igazoló okmányokra.

Fontos, hogy a veterán jármű eredeti műszaki jellemzői megmaradjanak. Vagyis azokat nem változtattak meg, vagy az eredetinek megfelelően állították helyre.  Lényeges, hogy olyan esztétikai állapotban legyen, amivel alkalmas maradjon a saját típusának bemutatására.

Az első lépés a muzeális minősítés megszerzése, amiben a Magyar Autóklub szakemberei lesznek a segítségünkre. A honlapjukon, az oldtimer szekció alatt megtalálhatóak elérhetőségeik. Időpont foglalás után országszerte több helyszínen van lehetőség a vizsgát megcsináltatni.

A vizsga díja a jármű alapján változhat, még motoroknál 10.000 forint felett, addig autóknál 30.000 forint körül mozognak a költségek. Speciális esetekben az árak még tovább változhatnak.

A muzeális minősítés megszerzése után már mehetünk is elvégeztetni a jármű műszaki átvizsgálatát, amiben szintén a Magyar Autóklub szakemberei lesznek a segítségünkre, és aminek a sikeres elvégzése után a jármű megkapja a műszaki adatlapját. A veterán autónak a gyártási évének megfelelő műszaki követelményeknek kell megfelelni, az-az menteséget kaphat a mai követelmények alól:

Muzeális járművek egyéni forgalomba helyezési eljárása során az érvényes környezetvédelmi előírásokat nem kell megfelelni. Valamint, ha a világító és fényjelző berendezések az eredeti kivitelükben vannak, szintén mentesülhetnek az ezekre vonatkozó kikötések alól.

A megfelelő dokumentumokkal a bírtokunkban már bármelyik kormányablakban kiválható az OT rendszám, és a forgalmi engedély, az illetmények befizetése után. 

Külföldről behozott, veterán autó honosítása.

Az oldtimer járművek esetében a honosítási folyamat tulajdonképpen a legtöbb dologban megegyező a többi járművével. Azonban az OT rendszámos autók különböző kedvezményekben részesülhetnek az eljárás során.

A veterán minősítéssel rendelkező autókra regisztrációs adót nem kell fizetni.

Kedvezményes feltételekkel lehet kötelező biztosítást kötni.

A muzeális minősítés és műszaki vizsga 5 évig érvényes.

Honosítási folyamatot a megfelelő dokumentumokkal, időpontfoglalás után bármely kormányhivatalban elindíthatjuk.